ACTINIDIA Lindl. – Actinidiaceae

Školkařský sortiment:

003 010 7 – A. arguta, 60/80/100 cm, prostokořenné nebo s balem,

020 7 – A. chinensis, 60/80 cm, s hrnkovým balem,

030 7 – A. kolomikta, 50/60/80 cm, s hrnkovým balem.

Sbírkový sortiment: A. coriacea, A. henryi, A. melanandra, A. polygama, A. rubricaulis, A. strigosa a A. tetramera.

Výsadba: Pro výsadbu dáme přednost 2krát přesazovaným rostlinám s hrnkovým balem nebo z kontejnerů. Do 1. jakosti se řadí sazenice již od 1 výhonu dostatečné délky. U A. chinensi volíme co nejsilnější rostliny. Záleží-li nám u Actinidia na plodnosti, musíme vyhledat a sázet samčí a samičí jedince. Nejvhodnější stanoviště je polostinné až slunné u plotů, pergol, stromů a sloupů, popřípadě budov, ale počítáme, že A. kolomikta dosáhne u nás pouze výšky 2 až 3 m, zatímco některé ostatní druhy jsou velice bujné. Půdu připravíme propustnou, živnou, kyselejší a výhřevnou, pro A. chinensis s reakcí pod pH 5,5.

Řez: Protože je vzrůst aktinidie celkem neuspořádaný (někdy přebujelý a ovíjivý), musíme zasáhnout řezem, abychom výhony uvolnili od opory a vedli je na určená místa. Řežeme jen v době vegetačního klidu, neboť strom již v předjaří silně roní mízu.

Ošetřování: A. chinensis chráníme v prvních letech po výsadbě proti silným mrazům a zimnímu slunci rohožemi. Ostatní druhy z hlavního sortimentu jsou naprosto zimovzdorné. Jinak pozůstává ošetřování z občasného průklestu v zimním období. Vysokorostoucí druhy zavedeme rok po výsadbě na kordónové dráty, které připevníme co nejvýše ke stromům nebo budovám.

Chorobami a škůdci Actinidia netrpí, jen A. polygama je nutno chránit proti kočkám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>