ARCTOSTAPHYLOS Adans. – Ericaceae – medvědice

Školkařský sortiment:

012 010 5 – A. uva ursi, 15/20 cm, z hrnků.

Ostatní sortiment: A. columbiana, A. x media, A. myrtifolia, A. nevadensis a A. tomentosa.

Výsadba: A. uva ursi vysazujeme na jaře, zpravidla jako 2leté přesazované řízkovance s hrnkovým balíčkem na vzdálenost 25 až 40 cm do volné půdy jako průkopnické dřeviny a k pokrývání půdy.

Daří se jim na horním okraji kamenných teras na slunci i v polostínu v písčitých, humózních až uhličitanových půdách. Provádějí se pokusy pěstovat A. uva ursi plantážnicky pro lékařské účely. Ostatní druhy jsou u nás jen sbírkové a vysazovat je můžeme na vřesovištní skalky do kyselejšího substrátu za předpokladu, že dostanou na zimu dokonalý kryt. Jinak je pěstujeme v nádobách a ukládáme na zimu do studeného skleníku.

Řez: Abychom docílili i na polostinném místě dokonalé zapojení porostu, zkrátíme rok po výsadbě v polovině června vystoupavé výhony o polovinu, aby se více rozvětvily. Na výsluní se medvědice plazí a rozvětvuje bez dalšího zásahu.

Ošetřování: Také přihnojování přispívá k tvorbě hustého zeleného koberce. Pokud sbírkové druhy zaléváme, tak pouze měkkou vodou, jinak žloutnou.

Plevel v porostu vytrháme ručně, herbicidy medvědice nesnášejí. Pokud rostou na vhodném stanovišti, nejsou napadány škodlivými činiteli. Ve stínu a vlhku trpí houbovými chorobami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>