CEANOTHUS L. – Rhamnaceae – zpododěr

Školkařský sortiment:

056 010 5 – C. americanus, 40/60 cm, s hrnkovým balem nebo z kontejnerů.

Vedlejší sortiment: C. delilianus ‛Gloire de Versailles‛, ‛Leon Simon‛, ‛Topaze‛, C. fendleri, C. ovatus a C. pallidus ‛Céres‛, ‛Marie Simon‛, ‛Perle Rose‛ (výběr u nás pěstovaných cv.).

Výsadba: 2leté přezimované sazenice vysazujeme často solitérně, přestože jim lépe vyhovuje stanoviště ve skupinách náročnějších kvetoucích keřů nebo polovysokých trvalek, kde se rostliny navzájem chrání proti větru, úpalu a mrazu.

Místo výsadby připravíme s výživnou, písčitohumózní a neutrální půdou, od severu chráněné.

Stálezelené, zde neuvedené druhy, pěstujeme jen pro sbírkové účely, a to celoročně v nádobách. Jen C. prostratus vysazujeme do volné půdy na dobře chráněné místo, kde nás překvapí krásným kobercovitým růstem.

Řez: Při výsadbě zkrátíme u spících rostlin loňské výhony na 10 cm. Sazenice za vegetace neřežeme. V dalších letech, vždy na jaře, sestříháme všechny silnější odkvetlé výhony až na část pod rozvětvením a slabé vystříháme. Starší keře a keře silněji namrzlé můžeme zmladit dosti hluboko, v případě potřeby až téměř k zemi. Nové bujně rostoucí letorosty se potom snadno vylamují nebo rozklesají, a proto ty nejsilnější v létě zkrátíme nebo zaštípneme. Tím se nám jejich kvetení prodlouží až do zámrazu.

Ošetřování: Na zimu obložíme půdu a hlavně kořenový krček listím. Můžeme k tomu použít i odkvetlé vršky silnějších keřů. Občasné přihnojení a letní zálivka rostlinám prospívá.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>