LIQUIDAMBAR L. – Hamamelidaceae – ambroň

Školkařský sortiment:

139 010 2 – L. styraciflua, 60/80/100/125/150 cm, 2x přesaz. s balem,

125/150/175/200/250 cm, 3x přesaz. s balem,

3 – L. styraciflua, 10/12/14/16/18/20 cm, 4x přesaz. s balem.

Vedlejší sortiment: L. formosana a L. orientalis.

Výsadba: Většinou L. styraciflua vysazujeme ve tvaru keře v menších velikostech, neboť vzrostlejší výpěstky nebo dokonce vysokokmeny jsou ve školkách vzácné. Uplatníme je hlavně solitérně a do menších skupin v zahradních a parkových úpravách, ačkoliv bychom je ve tvaru vysokokmenů velmi dobře uplatnili ve vlhčí oblasti též jako makokorunné městské stromořadí, neboť ambroně jsou k městskému prostředí značně odolné. Můžeme je také vysazovat na březích menších vodních ploch.

Stanoviště vybíráme slunné až polostinné, s vlhkou až čerstvou půdou, třeba hrubou, ale bohatou živinami, kyselé až neutrální reakce.

Řez a ošetřování: Jen v hustém zápoji ve školce se podaří při pečlivém vyvazování ke kůlům vypěstovat rovné kmeny. Na trvalém stanovišti rostou vysázené keře dále jako stromovité keře nebo později vytvářejí vícekmenné stromy s více nebo méně rovnými kmeny, což v parkovém prostředí nemusí být závadou. Proto na trvalém stanovišti nepokoušíme dát řezem ambroním určitý tvar, také pro podezření, že styk s touto dřevinou, ronící balšám, způsobuje podráždění kůže. Pokud napomáháme růstu mladých ambroní závlahou, zaléváme je jen za teplého počasí a k podzimu od závlahy upustíme.

Mladé keře chráníme po výsadbě pokrýváním půdy, popřípadě ovázáním proti namrzání, zejména L. formosana a L. orientalis. Vzrostlé stromy jsou i u nás odolné proti běžné zimě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>