LYCIUM L. – Solanaceae – kustovnice

Školkařský sortiment:

137 010 1 – L. chinense, 60/80/125 cm, 1 až 2leté,

020 1 – L. halimifolium, 60/80/125 cm, 1 až 2leté.

Vedlejší sortiment: L. pallidum, L. ruthenicum a L. turcomanicum. (L. barbarum a L. europaeum jsou zpravidla druhem L. halimifolium.)

Výsadba: Pro velkovýsadby postačí jednoleté nepřesazované sazenice. Kustovnice dobře uplatníme všude tam, kde se nemohou rozrůstat do okolí, zejména ne do orné půdy. Vhodná stanoviště najdeme na korunách zdí, na kamenitých a skalnatých stráních, na svazích a rumištích, kustovice se uplatní jako doprovodná zeleň komunikací, hlavně dálnic, ale i v ptačích remízech.

Dostatečné růstové podmínky nalézáme pro kustovnice v píscích, štěrcích, na navážkách i na haldách, nezpracovaných a hrubých půdách, samozřejmě i na hlinitých, třeba sušších půdách. Snášejí velmi dobře i půdy zasolené a stanoviště poblíž solených komunikací. Reakce těchto půd může být slabě kyselá až alkalická.

Do zahrad a do jejich blízkostí kustovnice nepatří, neboť vytvářejí neproniknutelnou, trnitou změť větví a výběžků, které vytrvale obrážejí i z kořenů.

Řez a ošetřování: Po radikálním zmlazení obrazí kustovnice opět ze země a do podzimu narostou keře daleko mohutněji. Nové výhony vyrážejí také z přeseknutých kořenů. Při výsadbě zkrátíme nadzemní část sazenic asi o jednu polovinu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>