PYRACANTHA Roem. – Rosaceae – hlohovec, hlohyně

Školkařský sortiment: Všechny velikosti z kontejnerů.

160 010 5 – P. coccinea, 30/40/50/60/80/100 cm,

011 5 – P. – ‛Kasan‛, ‛Lalandei‛, ‛Orange Giant‛, 30/40/60/80 cm,

020 5 – P. crenatoserrata, 30/40/60/80/100 cm,

021 5 – P. – ‛Golden Charmer‛, ‛Golden Glow‛, ‛Sunshine‛,

30/40/60/80 cm.

Vedlejší sortiment: P. coccine ‛Alexander‛, ‛Bad Zwischenahn‛, ‛Mohave‛, ‛Red Column‛, ‛Praecox‛ a ‛Soleil d‛Or‛.

Výsadba: Chceme-li vytvořit vyrovnanou a bohatě plodící výsadbu, nesmíme vysazovat semenáče, ale zaručeně vegetativně množený materiál v pravých kultivarech.

Stanoviště vyhledáme v zahradách i ve veřejné zeleni, v parcích, sídlištích a podél komunikací, kde výpěstky vysazujeme solitérně, v malých i větších skupinách, na okraj vyšších keřových a jehličnatých porostů, jako volně rostoucí i stříhané živé ploty a jako zahuštěnou výsadbu pro ozelenění svahů i rovných ploch. Zde volíme spon 70 x 80 cm. Hlohyně také velmi dobře uplatníme na štěrkových záhonech, větších skalkách, na terasách a střešních zahradách a konečně v mobilní zeleni. Poloha může být slunná až polostinná.

Půdu připravíme řádným odplevelením a prokypřením, se slabě kyselou až silně alkalickou reakcí (od pH 5,5 až přes 7,8). Může být těžší, jílovitohlinitá, avšak nejlepší je humózní s vápníkem.

Řez: Tvar keřů můžeme podle účelu výsadby upravit řezem, který hlohyně snáší dobře. Tvarované živé ploty, popřípadě keře vyvazované jako živé stěny ke mřížím u zdí, stříháme před rašením v předjaří. Pokud jsme nuceni přesazovat starší keře, sestříháme větve na krátké pahýly, které pak poměrně dobře obrážejí. Pro dekorační účely můžeme řezat větévky i delší větve s bohatými latami živě zbarvených plodů. V nevytápěných místnostech vydrží velmi dlouho, pokud jsme je neřezali přezrálé nebo namrzlé. Větve s letorosty při řezu šetříme.

Ošetřování: Mladou výsadbu musíme alespoň dva roky okopávat a chránit před okusem zvěří.

Z chorob napadá hlohyně nejčastěji strupovitost (Fusicladium pyracantha) a černě (Pullularia pullulans a Cladosporium cladosporoides). K ochraně proti těmto chorobám použijeme postřiky organickými fungicidy.

Proti plevelům používáme v předjarním období herbicidy na bázi simazinu ve standardní dávce
1 g.m-2.

Příspěvek byl publikován v rubrice Listnaté dřeviny se štítky , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>